Παραδοσιακή γέμιση γαλοπούλας

Παραδοσιακή γέμιση γαλοπούλας


Υλικά
  • 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο 
  • 250 γρ. κιμά χοιρινό
  • 1 φλ. ρύζι μισοβρασμένο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 12 κάστανα ψημένα
  • 1/2 φλ. σταφίδα 
  • 1/2 φλ. κουκουνάρι ελαφρά καβουρδισμένο
  • το συκωτάκι της γαλοπούλας χοντροκομμένο
  • 1 φλ. Μαυροδάφνη 
  • 2 κ. σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 4 κ. σ. βούτυρο φρέσκο
  • 4 κ. σ.  ελαιόλαδο
  • 1 ξύλο κανέλας 
  • 1 κ. σ. πελτέ ντομάτας
  • αλάτι - πιπέρι 
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τις σταφίδες στη μαυροδάφνη για 30'. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο και το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε βούτυρο, ελαιόλαδο, τον κιμά και ανακατεύουμε συνέχεια να ξεσβολιάσει για 10'. Ρίχνουμε την κανέλα, τα συκωτάκια και συνεχίζουμε μέχρι να καβουρδιστούν. Σβήνουμε με 1/2 φλ. μαυροδάφνη, προσθέτουμε τις σταφίδες με το υγρό τους και τον πελτέ διαλυμένο σε 4 κ. σ. νερό. Σιγοψήνουμε για 15' και μετά προσθέτουμε το ρύζι, κάστανα, κουκουνάρι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε μερικά λεπτά να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι. Γεμίζουμε την κοιλιά της γαλοπούλας με γέμιση και ράβουμε το άνοιγμα.


Σερβίρουμε χωριστά όση γέμιση περισσέψει. Η γέμιση μπορεί να ετοιμαστεί και από την προηγούμενη μέρα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου