Κοτόσουπα αυγολέμονο με ρύζι

Κοτόσουπα αυγολέμονο με ρύζι.

Λατρεμένη σούπα για όλο το χρόνο. Νόστιμη και χορταστική που τη φτιάχνουμε κάθε φορά που θέλουμε ένα φαγάκι καταπραϋντικό.


Υλικά

  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο ή σε μερίδες
  • 1 ξερό κρεμμύδι ολόκληρο
  • 4 καρότα
  • 1/2 ματσάκι σέλινο
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο (προαιρετικά)
  • 3/4 φλ. ρύζι γλασέ ή Καρολίνα
  • αλάτι - πιπέρι
Για το αυγολέμονο
  • 2 αυγά φρέσκα (σε θερμοκρασία δωματίου) 
  • χυμός από 2 - 3 λεμόνια














Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το κοτόπουλο το πλένουμε καλά, το βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα προσθέτουμε νερό μέχρι να το σκεπάσει και το βάζουμε να βράσει. Αφού πάρει δυο - τρεις βράσεις το ξαφρίζουμε καλά, προσθέτουμε το σέλινο, τα καρότα, το κρεμμύδι, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία, προσθέτουμε αλατοπίπερο, ρίχνουμε το ελαιόλαδο (προαιρετικά) και μετά από 50' - 60' αφού βράσουν όλα, βγάζουμε σε μια πιατέλα το κοτόπουλο και τα λαχανικά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα. Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό προσθέτουμε το ρύζι (που το έχουμε ξεπλύνει) ανακατεύουμε και το αφήνουμε να βράσει για 10' περίπου. Αν θέλουμε το σουρώνουμε κι αυτό.

Αυγολέμονο
Σβήνουμε την φωτιά αφού γίνει το ρυζάκι, με μια κουτάλα βγάζουμε ζουμί σε ένα μπολ και προσθέτουμε μέσα τον χυμό από τα λεμόνια. Σε άλλο μπολ χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια μαζί με 1 κ. σ. κρύο νερό και μια πρέζα αλάτι. Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε λίγο λίγο από το ζεστό ζουμί λεμονιού στο μπολ με τα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κόψει. Αδειάζουμε το μείγμα σιγά σιγά στην σούπα και ανακατεύουμε με την κουτάλα απαλά. Την σερβίρουμε ζεστή.

Αν θέλουμε τη σούπα περισσότερο ή λιγότερο πηχτή, αυξομειώνουμε αναλόγως την ποσότητα του ρυζιού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου