Μουσακάς


Μουσακάς

Αγαπημένο μου φαγητό ο μουσακάς!! Τα τελευταία χρόνια τον φτιάχνω ψήνοντας τις μελιτζάνες στο γκριλ, με ελάχιστο λάδι. Γίνεται υπέροχος, με όλη του τη νοστιμιά χωρίς να μας λιγώνει. 



Υλικά
  • 6 μεγάλες μελιτζάνες σε φέτες (ξεπικρισμένες) 
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο 
  • 5 κ. σ. ελαιόλαδο 
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
  • 2 σκ. σκόρδο πολτοποιημένες 
  • 1 κιλό αρνίσιο κιμά ή βοδινό 
  • 1 κουτί ντοματάκια 
  • 2 κ. σ. πελτέ ντομάτας 
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 1 κ. γλ. ζάχαρη 
  • 1/2 κ. γλ. κανέλα 
  • αλατοπίπερο 
Υλικά για την μπεσαμέλ
  • 125 γρ. βούτυρο 
  • 8 κ. σ. αλεύρι 
  • 1 λίτρο γάλα 
  • 1/2 φλ. τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
  • 1/2 κ. γλ. μοσχοκάρυδο 
  • 2 αβγά 









































































































Εκτέλεση
Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες και τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί. Τοποθετούμε τις φέτες μελιτζάνας πάνω σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί. Τις αλείφουμε με λάδι και τις ψήνουμε και από τις 2 πλευρές στους 200C στο γκριλ, μέχρι να ροδίσουν. Ζεσταίνουμε το λάδι (5 κουταλιές) σε ένα κατσαρολάκι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να αποκτήσει ο κιμάς καφέ χρώμα. Ρίχνουμε τα ντοματάκια, τον πελτέ, μαϊντανό, ζάχαρη, κανέλα και αλατοπίπερο. Σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 30'. Απλώνουμε μια στρώση με τις μισές μελιτζάνες, σκεπάζουμε με τη σάλτσα του κιμά, έπειτα με τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Απλώνουμε τη μπεσαμέλ πάνω από τις μελιτζάνες και πασπαλίζουμε το τυρί. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45' ή μέχρι να ροδίσει.

Πώς να φτιάξετε τη μπεσαμέλ
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας. Βάζουμε πάλι στη φωτιά, συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να βράσει και να αποκτήσει λεπτή υφή. Έπειτα ρίχνουμε μέσα ανακατεύοντας, το τυρί. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, ρίχνουμε τα αβγά και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.

Ο μουσακάς δεν σερβίρεται κρύος, με εξαίρεση το καλοκαίρι που είναι μια χαρά και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Θα πρέπει να μεσολαβήσει 1 ώρα περίπου για να τον κόψουμε.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου