Πανεύκολη συνταγή για σουτζουκάκια Σμυρναίικα! Αγαπημένο φαγητό με άρωμα Ανατολής, αφού τα σουτζουκάκια αυτά μας έρχονται από την Οθωμανική κουζίνα, από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και Κωνσταντινούπολης. Έχω καταλήξει σε αυτή τη συνταγή εδώ και χρόνια, γιατί πρώτον αποφεύγω τον μπελά του τηγανίσματος και δεύτερον δεν έχουν καμία διαφορά από τα τηγανητά! Αν τα δοκιμάσετε θα με θυμηθείτε.
Υλικά
Σε μπολ βάζουμε τον κιμά μαζί με όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια και τα ζυμώνουμε πολύ καλά για 10'. Πλάθουμε το μείγμα σε μικρά σουτζουκάκια και τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Τα ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν περίπου 20'.
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 1/2 φρατζόλα χθεσινό ψωμί μουλιασμένο και καλά στυμμένο
- 1 φλ. φρυγανιά τριμμένη
- 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
- 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- Αλάτι - πιπέρι - κύμινο
- 2 αυγά
- 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κουτί ντοματάκια ή χυμός ντομάτας και 2 κ. σ. πελτές
- 1/2 ξύλο κανέλας ή 1 κ. γλ. σκόνη κανέλας
- 1 φύλλο δάφνης
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κύβο κρέατος ή κοτόπουλου
- Αλάτι - πιπέρι - κύμινο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220C.Σε μπολ βάζουμε τον κιμά μαζί με όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια και τα ζυμώνουμε πολύ καλά για 10'. Πλάθουμε το μείγμα σε μικρά σουτζουκάκια και τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Τα ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν περίπου 20'.
Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε τη σάλτσα.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και προσθέτουμε 3 ποτήρια νερό. Αφήνουμε να βράσει περίπου 10'. Μόλις ψηθούν τα σουτζουκάκια μας τα αφαιρούμε από τη λαδόκολλα και τα προσθέτουμε στη κατσαρόλα στη σάλτσα ντομάτας και τα βράζουμε για 20' ακόμα και είναι έτοιμα. Ταιριάζουν με πιλάφι ή πουρέ πατάτας ή με πατάτες τηγανιτές.
0 σχόλια