Τακάκια νηστίσιμα και τραγανά (της Ρόδου).

Τακάκια νηστίσιμα και τραγανά (της Ρόδου).

Ένα ιδιαίτερο παραδοσιακό γλυκό της Ρόδου. Το φύλλο είναι χειροποίητο σπιτικό, το οποίο αλείφεται με ελαιόλαδο, γεμίζεται με καρυδόψιχα και ψήνεται στον φούρνο. 


Υλικά

  • Για το φύλλο
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο απαλό
  • 200 γρ. νερό
  • μία πρέζα αλάτι
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα (όσο χρειαστεί)
Για την γέμιση
  • 250 γρ. καρυδόψιχα
  • 3 κ. σ. ζάχαρη
  • 1/2 κ. γλ. κανέλα
  • 1/4 κ. γλ. γαρίφαλο
  • 1/4 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
Για το σιρόπι
  • 300 γρ. μέλι
  • 300 γρ. νερό
  • σησάμι καβουρδισμένο για πασπάλισμα


Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης και την αφήνουμε στην άκρη. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking και το αλάτι, κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά το νερό μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να μην κολλάει. Αν είναι πολύ σφιχτή συμπληρώνουμε με λίγο νερό. Αν κολλάει συμπληρώνουμε λίγο αλεύρι. Κόβουμε σε 5 - 6 ίσα μέρη. Ανοίγουμε με τον πλάστη σε πολύ λεπτά φύλλα. Αλείφουμε με το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε παντού την γέμιση και στις άκρες όσο γίνεται. Τυλίγουμε σε απαλό ρολό, όχι σφιχτό και κόβουμε σε κομμάτια. Τα βάζουμε σε ταψί το ένα δίπλα στο άλλο (δεν φουσκώνουν). Τα αλείφουμε από πάνω με πολύ ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 180C για 45' - 50'. Αν πάρουν αρκετό χρώμα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Στο μεταξύ βάζουμε το μέλι και το νερό στη φωτιά, να πάρει μια βράση και ρίχνουμε μέσα λίγα- λίγα τα τακάκια ζεστά. Τα βγάζουμε αμέσως με τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε άλλα, ενώ το σιρόπι εξακολουθεί να σιγοβράζει. Τέλος τα πασπαλίζουμε με σησάμι .


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου