Ξεροτήγανα νηστίσιμα



Ξεροτήγανα νηστίσιμα

Για τους νησιώτες τα ξεροτήγανα δεν είναι μόνο ένα παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο και Πασχαλινό κέρασμα αλλά τα προσφέρουμε στους γάμους και τα βαφτίσια μαζί με το παραδοσιακό παστέλι ή μελεκούνι.

Υλικά 
ζύμη
  • 500 γρ. αλεύρι φαρίνα (μπορεί να χρειαστεί λίγο ακόμα)
  • 1/3 φλ. νερό
  • 1/3 φλ. κονιάκ
  • 1/3 φλ. ηλιέλαιο
  • 1 φλ. φρέσκος χυμός πορτοκάλι
  • 1 κ. γλ. σόδα
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια (ηλιέλαιο για το τηγάνισμα)
σιρόπι
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. μέλι
  • 1 φλ. νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα
Για την επικάλυψη
  • 2 κ. σ. καβουρδισμένο σησάμι 
  • 1 κ. σ. κανέλα
Εκτέλεση
Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σ' ένα κατσαρολάκι για περίπου 10', μέχρι να δέσει ελαφρά. Αφήνουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία να διατηρεί το σιρόπι μας ζεστό χωρίς να βράζει. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και το αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά με το χέρι. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 10'. Χωρίζουμε τη ζύμη σε ίσα μέρη και ανοίγουμε το καθένα σε λεπτά φύλλα (σε αλευρωμένη επιφάνεια για να μην κολλάνε). Κόβουμε κάθε φύλλο σε λωρίδες κατά μήκος. Τις πιέζουμε με το δάχτυλο στη μέση δίνοντάς τους σχήμα φιόγκου ή τις δένουμε κόμπο ή τριαντάφυλλο (με τη βοήθεια ενός πιρουνιού). Τηγανίζουμε τα ξεροτήγανα για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να ροδίσουν και τ' αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα. Τ' αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας. Χρησιμοποιώντας λαβίδα, τα βουτάμε ένα -  ένα στο σιρόπι. Τα μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ, πασπαλίζουμε σησάμι και κανέλα. Επαναλαμβάνουμε έως ότου όλα τα ξεροτήγανα έχουν καλυφθεί καλά. Μεταφέρουμε προσεκτικά τα γλυκά σε μια πιατέλα και ρίχνουμε το σιρόπι που ίσως περίσσεψε από πάνω. 

1 σχόλια:

litsa t. είπε...

τα λατρευω οπως και τα μελεκουνια που φερνει ο θειος μας απο την ροδο.στης εγγονης μου την βαφτιση η νονα της που ειναι απο ροδο μας εφερε και κερασαμε μελεκουνια.καλη σαρακοστη.

Δημοσίευση σχολίου