Γαλακτομπούρεκο (της Μίκας)

Γαλακτομπούρεκο (της Μίκας)

Είναι από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά. Καταπληκτικό γαλακτομπούρεκο, πεντανόστιμο!! Είναι απλά εξαιρετικό!!


Υλικά
  • 1 συσκευασία φύλλο κρούστας 
  • 250 γρ. φρέσκο βούτυρο 
Για την κρέμα:
  • 1 λίτρο γάλα + 1φλ. 
  • 1 1/2 φλ. ζάχαρη 
  • 5 αυγά 
  • 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό 
  • 3 κ. σ. φρέσκο βούτυρο 
  • 2 βανίλιες σε σκόνη 
Για το σιρόπι:
  • 2 1/2 φλ. νερό 
  • 3 1/2 φλ. ζάχαρη 
  • 1 κ. σ. χυμό λεμονιού 
  • Φλούδα από 1/2 λεμόνι 





Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να βράσει. Ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη και τις βανίλιες. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα των αβγών και 3 κ. σ. βούτυρο. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα. Το υπόλοιπο βούτυρο (200 γρ.) το λιώνουμε σε κατσαρολάκι και με αυτό αλείφουμε ένα ταψί και βάζουμε το πρώτο φύλλο. Βάζουμε τα φύλλα σε σχήμα σταυρoύ για να προστατευτεί η κρέμα ανάμεσα στα φύλλα. Σε κάθε ένα φύλλο που βάζουμε αλείφουμε πάντα με λιωμένο βούτυρο. Από την κάτω πλευρά βάζουμε περισσότερα φύλλα από ότι στην επάνω. Αυτό το υπολογίζουμε ανάλογα με τα φύλλα που έχουμε διαλέξει για το γαλακτομπούρεκο. Αφού τελειώσουμε με την κάτω στρώση από τα φύλλα στη συνέχεια απλώνουμε την κρέμα και βάζουμε τα υπόλοιπα από επάνω.Τα φύλλα αν προεξέχουν από το ταψί μας πρέπει να βάλουμε τις άκρες τους κάτω από το γαλακτομπούρεκο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 35' στις αντιστάσεις. Όση ώρα το γλυκό ψήνεται, φτιάχνουμε το σιρόπι για να το έχουμε έτοιμο και κρύο ώστε να το ρίξουμε πάνω στο ζεστό γλυκό μόλις βγει από το φούρνο.
Για να φτιάξουμε το σιρόπι.  
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό και τη φλούδα λεμονιού και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Μόλις αρχίσει να βράζει, το αφήνουμε ακόμη 5' στη φωτιά και στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν το γαλακτομπούρεκο ψηθεί ρίχνουμε λίγο λίγο το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε το λιγότερο 2 ώρες, για να το απορροφήσει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου