Το Χουνκιάρ είναι φαγητό της τούρκικης κουζίνας, γίνεται με μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κρέας και πουρέ από μελιτζάνες που το συνοδεύει. Συνταγή λίγο μπελαλίδικη αλλά το αποτέλεσμα μας αποζημιώνει.
Yλικά
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα τσιγαρίζουμε καλά το κρέας με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τη ντομάτα, τη δάφνη, τον πελτέ, κίμινο, κανέλλα, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά μας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει και να δέσει η σάλτσα τουλάχιστον 2 ώρες. Αν το βράσουμε στη χύτρα είναι έτοιμο σε 30'. Στο μεταξύ πλένουμε και στεγνώνουμε τις μελιτζάνες. Τις ψήνουμε στο φούρνο στους 220C για 30' (αφού πρώτα τις έχουμε τρυπήσει με πιρούνι σε διάφορα σημεία) μέχρι να καεί η φλούδα τους και να μαλακώσει το εσωτερικό. Αφαιρούμε τη σάρκα μ' ένα κουτάλι και την λιώνουμε με ένα πιρούνι. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε γάλα, αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Ρίχνουμε τον πολτό της μελιτζάνας και σιγοβράζουμε για 5' ανακατεύοντας να μην κολλήσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Μοιράζουμε στα πιάτα τον πουρέ και βάζουμε από πάνω το κρέας με τη σάλτσα του. Απλά είναι τέλειο.
- 1,5 κιλό μοσχάρι σπάλα σε μικρά κομμάτια
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 3 ντομάτες τριμμένες
- 3 κ. σ. πελτέ ντομάτας
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κ. γλ. κανέλλα
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 5 μελιτζάνες φλάσκες
- 3 κ. σ. βούτυρο
- 6 κ. σ. αλεύρι
- 800 γρ. φρέσκο γάλα
- 1 φλ. τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι ή κασέρι
- αλάτι - πιπέρι - κίμινο
Σε κατσαρόλα τσιγαρίζουμε καλά το κρέας με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τη ντομάτα, τη δάφνη, τον πελτέ, κίμινο, κανέλλα, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά μας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει και να δέσει η σάλτσα τουλάχιστον 2 ώρες. Αν το βράσουμε στη χύτρα είναι έτοιμο σε 30'. Στο μεταξύ πλένουμε και στεγνώνουμε τις μελιτζάνες. Τις ψήνουμε στο φούρνο στους 220C για 30' (αφού πρώτα τις έχουμε τρυπήσει με πιρούνι σε διάφορα σημεία) μέχρι να καεί η φλούδα τους και να μαλακώσει το εσωτερικό. Αφαιρούμε τη σάρκα μ' ένα κουτάλι και την λιώνουμε με ένα πιρούνι. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε γάλα, αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Ρίχνουμε τον πολτό της μελιτζάνας και σιγοβράζουμε για 5' ανακατεύοντας να μην κολλήσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Μοιράζουμε στα πιάτα τον πουρέ και βάζουμε από πάνω το κρέας με τη σάλτσα του. Απλά είναι τέλειο.
0 σχόλια