Χταπόδι Κρασάτο
Το χταπόδι είναι από τα πιο υγιεινά θαλασσινά και το συνηθίζω πολύ όταν νηστεύουμε. Μαγειρεμένο μ’ αυτόν τον τρόπο είναι από τους καλύτερους μεζέδες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο ή κατεψυγμένο.
Υλικά
- 1 μεγάλο χταπόδι
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 11/2 φλ. κόκκινο κρασί
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 φύλλα δάφνης
- πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το χταπόδι καλά του αφαιρούμε το στόμα, τα μάτια και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα χωρίς νερό (θα βγάλει από μόνο του νερό) και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά καπακωμένο για 20'. Έπειτα προσθέτουμε το λάδι, κρασί, πιπέρι, κρεμμύδι και τη δάφνη. Το αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να μελώσει η σάλτσα του. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα κρασί (όχι όμως νερό).
Πλένουμε το χταπόδι καλά του αφαιρούμε το στόμα, τα μάτια και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα χωρίς νερό (θα βγάλει από μόνο του νερό) και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά καπακωμένο για 20'. Έπειτα προσθέτουμε το λάδι, κρασί, πιπέρι, κρεμμύδι και τη δάφνη. Το αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να μελώσει η σάλτσα του. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα κρασί (όχι όμως νερό).
3 σχόλια
Τέλειο το χταπόδι. Εντυπωσιασμένοι οι καλεσμένοι! Δύο απορίες όμως:
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Για πόσα κιλά χταπόδι μιλάμε;
2. Τι γίνεται με τα υγρά που βγάζει το χταπόδι στα πρώτα 20 λεπτά. Τα πετάμε;
Χαιρετίσματα από την Κύπρο. :)
Καλημέρα από Ρόδο. Το χταπόδι περίπου να είναι 2 κιλά. Ο τρόπος για το συγκεκριμένο πιάτο είναι ο καλύτερος απ’ όσους έχω δοκιμάσει και είναι ο πιο απλός. Το χταπόδι βγαίνει μαλακό και μελωμένο. Δεν χρειάζεται να πετάξεις το ζουμάκι του. Καλή επιτυχία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πάρα πολύ για την ανταπόκριση. Ανυπομονώ να το δοκιμάσω με τα υγρά του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαληνύχτα.
Γαβρίλης