Κρεμμυδοντολμάδες πεντανόστιμοι στην κατσαρόλα

By mika - 9:41 π.μ.


Κρεμμυδοντολμάδες πεντανόστιμοι στην κατσαρόλα

Υπέροχο φαγάκι η γλύκα και η νοστιμιά του δεν λέγεται. Είναι λίγο μπελαλίδικο αλλά αξίζει το αποτέλεσμα

Υλικά
  • 8 μεγάλα λευκά κρεμμύδια (να έχουν παρόμοιο μέγεθος ώστε οι ντολμάδες να έχουν περίπου ίδιο μέγεθος)
Γέμιση
  • 2 φλ. ρύζι καρολίνα ή γλασσέ
  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή τριμμένες
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • κύμινο - αλάτι - πιπέρι - δυόσμο ξερό























Εκτέλεση
Τσιγαρίζουμε τον κιμά σε ένα τηγανάκι μέχρι να αλλάξει το χρώμα του για 5' περίπου. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα χαράζουμε (μέχρι τον πυρήνα τους) κάθετα κατά μήκος από τη μία πλευρά ώστε να αφαιρούμε ένα ένα τα φύλλα μετά το βράσιμο. Σε βαθιά κατσαρόλα με νερό ζεστό ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα βράζουμε μέχρι να μισομαλακώσουν περίπου για 15', τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 15'. Ξεφυλλίζουμε τα κρεμμύδια και χρησιμοποιούμε μόνο τις εξωτερικές στιβάδες, δηλαδή 5 περίπου από κάθε κρεμμύδι για να τα γεμίσουμε. Ψιλοκόβουμε το εσωτερικό των κρεμμυδιών και το κρατάμε για τη γέμιση. Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε πολύ καλά. Γεμίζουμε τα φύλλα ένα ένα βάζοντας περίπου 1 κ. σ. γέμιση (τόση ώστε να κλείνει το άνοιγμα) στη βάση της μιας πλευράς και τυλίγουμε. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τα ντολμαδάκια κυκλικά κοντά το ένα δίπλα στο άλλο με το άνοιγμα του τυλιγμένου κρεμμυδιού προς τα κάτω, περιχύνουμε με το λάδι και καλύπτουμε τους ντολμάδες με ένα πιάτο, βάζοντάς το ανάποδα για να μην ανοίξουν στο βράσιμο. Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν και σιγοβράζουμε για 30΄περίπου μέχρι τα κρεμμύδια να έχουν μελώσει και το φαγητό να έχει μείνει με το λάδι του. Περιμένουμε 30' να σταθεί το φαγητό για να μη διαλυθούν οι ντολμάδες όταν τους σερβίρουμε.



  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια