Λαγάνα το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας

By mika - 5:17 μ.μ.


Λαγάνα το παραδοσιακό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας

Καλή Σαρακοστή σε όλους, παρέα με την κλασική παραδοσιακή νηστίσιμη λαγάνα.

Υλικά

Ζύμη
  • 500 γρ. αλεύρι γ. ο. χ.
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ. γλ. ζάχαρη
  • 350 γρ. νερό χλιαρό
  • 1 κ. γλ. αλάτι
Για το άλειμμα
  • 1 κ. γλ. μέλι
  • 1/3 φλ. χλιαρό νερό
Για το πασπάλισμα
  • σουσάμι



















Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, το νερό, τη ζάχαρη, ζυμώνουμε και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος καλυμμένη με μια πετσέτα να ξεκουραστεί για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί. Ανοίγουμε τη ζύμη με τα χέρια μας ή με τη βοήθεια μικρού πλάστη πάνω σε λαδόκολλα στη λαμαρίνα και την κάνουμε λεπτή σε πάχος και τη ξανασκεπάζουμε με μια πετσέτα. Αφήνουμε να ξεκουραστεί πάλι για 30′. Σε ένα μπολάκι βάζουμε το μέλι μαζί με το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το μέλι. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια της ζύμης με ένα πινέλο και έπειτα με τα δάχτυλά μας κάνουμε βαθουλώματα παντού. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190C για 40' - 45' περίπου μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσοκίτρινο χρώμα.


  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια