Γεμιστά νηστίσιμα στο φούρνο
Από τα πιο ωραία καλοκαιρινά ελληνικά φαγητά. Είναι απλά πεντανόστιμα!!!
Υλικά
- 5 ντομάτες
- 3 μελιτζάνες
- 5 πράσινες πιπεριές
- 5 κολοκυθάκια
- 3 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
- 1 κιλό ρύζι γλασέ ή καρολίνα
- 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
- 1 κ. σ. ξερός δυόσμος
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο (για το τσιγάρισμα)
- 1 κουτί ντοματοπολτός
- 3 ξερά ψιλοκομμένα κρεμμύδια
- 2 φλ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πλένουμε τις ντομάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές, πλένουμε τα μυρωδικά μας και ανοίγουμε τα λαχανικά, για να βγάλουμε την ψίχα τους και την αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε σε κατσαρόλα το 1/2 φλ. λάδι, τα κρεμμύδια, την ψίχα που αφήσαμε στην άκρη και τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί. Ρίχνουμε το ρύζι και τα μυρωδικά, αλατοπίπερο και τα αφήνουμε όλα μαζί στην φωτιά περίπου 5'. Το βγάζουμε από την φωτιά και με ένα κουτάλι ξεκινάμε να γεμίζουμε τα άδεια μας λαχανικά, αφού πρώτα έχουμε πασπαλίσει λίγο το εσωτερικό τους με αλάτι. Όταν τα γεμίσουμε τα βάζουμε σε ένα ταψί μαζί με το 1 φλ. λάδι και αραιωμένο ντοματοπολτό, τα μισοσκεπάζουμε με νερό, βάζουμε αλουμινόχαρτο από πάνω και τα τοποθετούμε στον φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 200C να ψηθούν για περίπου 1 με 1 1/2 ώρα. Στον μισό χρόνο της ώρας ψησίματος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο. Τα βγάζουμε απ’ το φούρνο και τ’ αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα πριν τα σερβίρουμε. Τα απολαμβάνουμε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου. Αν δεν βάλετε πατάτες μέσα στο ταψί, ταιριάζουν πολύ οι τηγανητές πατάτες.
0 σχόλια