Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο Βηρυτού για γλυκά
- 250 γρ. βούτυρο λιωμένο καλά
για τη γέμιση
- 250 γρ. καρύδι ψίχα
- 150 γρ. φιστίκι Αιγίνης
- 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ. γλ. κανέλα σε σκόνη
για το σιρόπι
- 500 γρ. ζάχαρη
- 400 γρ. νερό
- χυμό από μισό λεμόνι
- 2 κ. σ. ανθόνερο
Βάζουμε τα υλικά της γέμισης στο μούλτι να γίνουν σκόνη. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τα υλικά του σιροπιού περίπου 8'. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150C αερόθερμο. Ανοίγουμε προσεχτικά το φύλλο και καλύπτουμε το υπόλοιπο με πετσέτα υγρή για να μην ξεραθεί όσο δουλεύουμε. Βουτυρώνουμε τον πάτο του ταψιού καλά. Παίρνουμε προσεχτικά το πρώτο φύλλο, το απλώνουμε αλείφουμε με βούτυρο. Συνεχίζουμε να τοποθετούμε τα πρώτα 5 φύλλα αλείφοντάς τα με βούτυρο. Απλώνουμε τη μισή γέμιση σε όλη την επιφάνεια και όσο φύλλο περισσεύει στις άκρες το γυρίζουμε προς τα μέσα. Καλύπτουμε με 4 φύλλα που θα βουτυρώσουμε και έπειτα απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση. Τελειώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντάς τα μέχρι να τα τελειώσουμε. Χρησιμοποιούμε το πινέλο για να σπρώξουμε το τελευταίο φύλλο γύρω γύρω ώστε να καλυφθεί όμορφα ο μπακλαβάς. Με μαχαίρι χαράζουμε τον μπακλαβά σε τετράγωνα κομμάτια. Αν περισσέψει βούτυρο περιχύνουμε με αυτό το γλυκό. Ψήνουμε περίπου 1 ώρα. Ρίχνουμε πάνω στον καυτό μπακλαβά το χλιαρό σιρόπι με μια κουτάλα σιγά σιγά για να το απορροφήσει όλο. Ο μπακλαβάς είναι πιο ωραίος τη δεύτερη ημέρα. Δεν τον βάζουμε στο ψυγείο, απλά τον καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο όταν κρυώσει.
0 σχόλια