Φασόλια γίγαντες πλακί στο φούρνο

 Φασόλια γίγαντες πλακί στο φούρνο

Οι γίγαντες είναι ένα φαγητό που σερβίρεται ως κύριο πιάτο αλλά και ως ορεκτικό. Είναι πάρα πολύ γευστικό!
Τρώγονται ακόμα και το καλοκαίρι, είναι από τα φαγητά που αγαπάμε να απολαμβάνουμε.


Υλικά

  • 500 γρ. γίγαντες
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα σε ροδέλες
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος (αν μας αρέσει)
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 3 τριμμένες ντομάτες ή ένα κουτί κονκασέ 
  • 2 κ. σ. πελτέ
  • 1 μικρή καυτερή πιπερίτσα
  • αλάτι - πιπέρι


Εκτέλεση
Βάζουμε αποβραδίς τους γίγαντες στο νερό για 12 ώρες τουλάχιστον. Την επομένη τους βάζουμε σε κατσαρόλα με φρέσκο κρύο νερό και τους αφήνουμε να βράσουν, τους στραγγίζουμε και τους βάζουμε να ξαναβράσουν με νερό μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Παράλληλα σε ένα βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και προσθέτουμε το σκόρδο την ντομάτα, τον πελτέ, τα καρότα και την πράσινη πιπεριά. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει και προσθέτουμε τον μαϊντανό και την πιπερίτσα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C. Απλώνουμε τους γίγαντες στο ταψί και από πάνω περιχύνουμε με τη σάλτσα. Προσθέτουμε ζουμί από κείνο που έχει μείνει στην κατσαρόλα που έβρασαν. Ελέγχουμε αν θέλει και λίγο αλάτι ακόμα. Ψήνουμε για 30' περίπου. Πρέπει να μείνει με δεμένη σάλτσα, αλλά να μην ξεραθεί. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 15' και σερβίρουμε.

Συνοδεύουμε τους γίγαντες με ελιές και τυρί φέτα. Τρώγονται κρύοι ή ζεστοί και είναι το ίδιο νόστιμοι την επομένη μέρα.

2 σχόλια:

Vaso Kantzou είπε...

ΕΊΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΠΟΛΛΗ ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

mika είπε...

Καλησπέρα και σε σένα. Όντως νόστιμο φαγητό, αρέσει στην οικογένεια, άλλωστε πρέπει να τρώμε συχνά όσπρια και λαδερά.

Δημοσίευση σχολίου