Φανουρόπιτα με κρασί και αμύγδαλα
Η Ευχή αυτή διαβάζεται κατά την παρασκευή της Φανουρόπιτας που φτιάχνουμε προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου.
Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών. Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου. Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου. Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.
Υλικά
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός απ´ το αλεύρι, που το ρίχνουμε τελευταίο και ανακατεύουμε με σύρμα ή με μίξερ μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη. Αλείφουμε το ταψί με ελαιόλαδο, αδειάζουμε το μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι. Ψήνουμε στον φούρνο για 45' - 50'. Αφήνουμε την φανουρόπιτα να κρυώσει και πασπαλίζουμε την επιφάνειά της με μπόλικη άχνη.
Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών. Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου. Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου. Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι φαρίνα
- 1,5 φλ. χυμό πορτοκάλι
- 3/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 3 κ. σ. σταφίδες
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 2 φλ. ζάχαρη
- 1 κ. σ. κανέλα σκόνη
- 1 φλ. αμύγδαλα τριμμένα
- άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός απ´ το αλεύρι, που το ρίχνουμε τελευταίο και ανακατεύουμε με σύρμα ή με μίξερ μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη. Αλείφουμε το ταψί με ελαιόλαδο, αδειάζουμε το μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι. Ψήνουμε στον φούρνο για 45' - 50'. Αφήνουμε την φανουρόπιτα να κρυώσει και πασπαλίζουμε την επιφάνειά της με μπόλικη άχνη.
0 σχόλια